sobota, 9 marca 2013

C - Karmelizowane gruszki z oscypkiem i żurawiną

Odkryłam przepis przed kwadransem, wypróbowałam i oszalałam!!! Ta propozycja jest absolunie rewelacyjna!! Robi się w trzy minuty a efekt jest oszałamiający! Musicie przekonać się sami!

Karmelizowane gruszki z oscypkiem i żurawiną

Składniki:


2 gruszki
10 dag gotowej żurawiny (czyli takiej w wersji słoikowej typu dżem:)
3 łyżki brązowego cukru
3 łyżki octu jabłkowego
ok. 15 dag oscypka

Gruszki obrać i skroić w ósemki (część pokroiłam w ćwiartki, bo miałam nie za duże te gruszki). Na patelnię wlać ocet i wsypać cukier (u mnie widać w kostkach). Rozpuścić.


Włożyć gruszki i karmelizować powoli, aż staną się półtwarde.



Pod koniec obsypać tartym oscypkiem i przykryć, aby ser się stopił. Zdjąć na talerz,  nałożyć żurawinę.
Aboslutna REWELACJA!

5 komentarzy:

  1. Gotowa zurawina ??? Nie wiem co uzyc dzem ????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. już spieszę z wyjaśnieniem: w moim przypadku "gotowa żurawina" = żurawina zakupiona w wersji słoikowej, w postaci dżemu właśnie - pozdrawiam:)

      Usuń
  2. Spróbowałam, niestety nie są to "smaki mojego dzieciństwa", żałuję, że zmarnowałam przepyszny serek, przepyszne gruszki i żurawinę. Wszystko osobno smakuje wyśmienicie, ale wszystko razem to tylko dla specjalnych podniebień. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. DO Anonimowy: a ja zmarnowałem kilkanaście sekund mojego życia na przeczytanie twojego bezsensownego komentarza i kolejne kilkanaście sekund na odpowiedź. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń