poniedziałek, 25 marca 2013

C - Pizza z fetą i oliwkami

Lubimy pizzę.  Mamy kartę stałego klienta w niejednej pizzerii a od  czasu odkrycia, że  jej domowe przygotowanie zajmuje mniej czasu niż oczekiwanie na dostawę, zdecydowanie zwiększyliśmy częstotliwość jej spożywania.
Poniżej wariant z ulubionymi składnikami mojej Drugiej Połówki:)


Składniki:

  • 160 g wody
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 30 g drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 300 g mąki
  • 0,5 łyżeczka soli,
  • mały ketchup pikantny,
  • 10-15 szt oliwki czarne
  • 10 - 15 szt oliwki zielone
  • 1 lub 2 puszki tuńczyka z wody
  • 1 kostka sera feta
  • 15 g startego parmezanu

W misce kruszymy drożdże i zalewamy je ciepłą wodą, dodajemy łyżeczkę cukru, mieszamy. Dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek, mąkę i sól. Wyrabiamy ciasto do gładkości i odstawiamy na 5 - 10 minut a następnie rozkładamy go na dużą,wysmarowaną oliwą z oliwek  blachę i  smarujemy ketchupem (ilość wg upodobań). Z tuńczyka odlewamy wodę i wykładamy  na ciasto, podobnie jak
oliwki pokrojone w grube krążki i fetę w drobną kostkę.  Całość posypać parmezanem.
Pizzę wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i pieczemy ją około 15 -20 minut.

2 komentarze: