wtorek, 5 marca 2013

C - Pożywne gniazdko, czyli spaghetti z klopsikami

Poniższa propozycja jest nieco bardziej czasochłonna od tradycyjnej wersji spaghetti, ale z pewnością warta przetestowania!


Spaghetti z klopsikami



Składniki:

  • 80 dkg mięsa mielonego
  • jajko
  • 1 łyżka siekanych ziół (np. tymianek, natka pietruszki)
  • ok. 2-3 łyżek bułki tartej
  • 1 łyżka musztardy
  • sól, pieprz, curry
  • 1 porcja włoszczyzny
  • 4 pieczarki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1,5 szklanki bulionu
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 400 g makaronu spaghetti
Włoszczyznę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pieczarki pokroić w plastry. Warzywa poddusić na patelni na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy z oliwek z dodatkiem łyżki masła, przełożyć do rondla, podlać bulionem, gotować do miękkości, dodając przecier pomidorowy, doprawiając  pieprzem i curry.
Mięso mielone wyrobić z jajkiem,  ziołami, bułką tartą, musztardą  i przyprawami, formować klopsiki, podsmażyć na rumiano na rozgrzanej oliwie z oliwek i przełożyć do gotujących się jarzyn i gotować razem około 5-7 minut na małym ogniu.
Podawać z makaronem ugotowanym al dente.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza