wtorek, 12 marca 2013

C - Mango w limonkowo-imbirowym sosie

Z weekendowych zakupów przytaszczyliśmy mango.
Trochę niedobra ze mnie mama, bo nie pozwoliłam go zjeść, dopóki nie wyszperam jakiegoś fajnego pomyłu, na jego kulinarne wykorzystanie.
Wreszcie dziś się udało! Znalazłam w sieci prosty przepis, którego składniki na sos wydały się interesujące. I faktycznie, miałam nosa!;)   Po lekkiej modyfikacji, wynikającej głównie z braku dostępności składników pod tytułem płatki chili czy nektarynka, przepis  zastosowałam i zaserwowałam.
Wyszło pysznie! Intrygujący smak imbirowo-limonkowego sosu w połączeniu ze słodyczą owoców, dostarczył nam niesamowitych, kulinarnych wrażeń!
Już wiem, że przy kolejnej wizycie w sklepie, mango i ciemne śliwki obowiązkowo znajdą się
w naszym koszyku:)

Mango w limonkowo-imbirowym sosie

Składniki:

  • 1 duże mango
  • 2 okrągłe ciemne śliwki
  • 1/2 puszki brzoskwiń
  • sok z 1 limonki
  • 4 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru w proszku
  • szczypta chili

Sok z limonki, cukier, ocet ryżowy, imbir i chili wymieszać razem do rozpuszczenia cukru. Przygotowanym sosem zalać pokrojone w paseczki owoce.
Mniam!!!

 

4 komentarze:

  1. Interesująca propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pyszne jest lepsze niż normalna sałatka owocowa bardziej egzotyczne !!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. :) tak, sałatkę owocową robię bardzo często, dotychczas bazując albo na sokach z puszkowych owoców, lub jogurcie naturalnym - tym razem spróbowałam z innym sosik i faktycznie strzał w dziesiątkę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że to nadało takiego aromatu.

      Usuń