niedziela, 10 marca 2013

C - Sznycel wieprzowy z oscypkiem w sosie serowo-grzybowym

Pozostał mi ostatni kawałek oscypka.
Wcześniejsze wykorzystałam jako element przekąski na desce serów, przystawkę na ciepło i pyszny deser z gruszką w roli głównej.
Przyszła pora na danie obiadowe. Pomyślałam, że chyba najwygodniej będzie go włożyć w środek jakiegoś mięska. Tym razem wybór padł na sznycle wieprzowe. Z rzeczy dostępnych w lodówce ukręciłam też pyszny sosik:)



Sznycel wieprzowy z oscypkiem w sosie serowo-grzybowym
 
 
Składniki:

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 1/2 oscypka (nie zważyłam go)
  • 5 łyżeczek musztrady
  • 35g serka topionego(2 trójkąty)
  • 2 plastry topionego sera Capresi  z pieprzem
  • 4 suszone grzybki
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • mąka do panierki
  • oliwa z oliwek
  • 3/4 szklanki wody
  • suszone oregano
  • pieprz
Grzyby namoczyć. Szynkę poporcjować w plastry, rozbić tłuczkiem, obficie posypać oregano.
 

Osypek pokroić w grube plastry. Środek mięsa posmarować musztardą, na połowie sznycla ułożyć  plaster oscypka, przykryć drugą połową, widelcem docisnąć brzegi.


Oprószyć mąką, smażyć na rumiano z obu stron na rozgrzanej oliwie a następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia.
 

 

Na rozgrzaną patelnię wlać odrobinę oliwy, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, rozdrobniony czosnek i wyciśnięte, pokrojone drobno grzyby.



Na małym ogniu smażyć kilka chwil, następnie podlać wodą, doprowadzić do wrzenia, dodać topione sery, mieszać do rozpuszczenia, dodać pieprz do smaku i ewentualnie łyżeczkę musztardy (jeżeli lubimy wyraźniejsze, kulinarne doznania).



Przygotowanym sosem zalać mięso i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec pod przykryciem, 40 minut w temp. 220 stopni.

8 komentarzy:

  1. sos super (dodałem musztardy)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się niezmiernie:) dziękuję za opinię!

      Usuń