niedziela, 24 marca 2013

Śnieżno-zielony deser


W tą śnieżną Palmową Niedzielę przywołujemy wiosnę....
Przepis znaleziony w sieci, wino do nasączenia biszkoptów, za względu na nieletnich konsumentów zastąpiłam mocną herbatą owocową:)

Śnieżno-zielony deser


Składniki na 5 porcji:

  • 10 biszkoptów
  • 1/3 szklanki mocnej herbaty owocowej
  • 200 ml śmietanki 36%
  • łyżka cukru waniliowego
  • 8 kiwi
  • łyżka soku z cytryny
  • nieduża kiść winogron
Winogrona pozbawić pestek, kiwi obrać. Winogron i kiwi (poza kilkoma plasterkami do dekoracji) zmiksować blenderem. Przelać do dużego płaskiego rondla skropić sokiem z cytryny i częściowo odparować, ostudzić. Biszkopty zamoczyć herbacie, przełamać,  przełożyć do szklanek. Polać ostudzonym musem, ułożyć ubitą śmietanę.  Czynności powtórzyć. Udekorować kiwi.

1 komentarz: