sobota, 16 marca 2013

C - Ziemniaki w mundurkach w towarzystwie sadzonych jaj

Na dobrą sprawę ziemniaki w mundurkach, nie licząc wersji ogniskowej, piekłam pierwszy raz.
Już wiem, że będą częstym gościem na naszym stole - są przepyszne!:)
 
Ziemniaki w mundurkach w towarzystwie sadzonych jaj





 
Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • suszone zioła - np.oregano, zioła prowansalskie, koperek
  • oliwa z oliwek
  • mały jogurt naturalny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczku świeżego koperku
  • jajka
  • sałatka np: bukiet sałat + ogórek, pomidor, czerwona cebula + sos winegret
Ziemniaki dokładnie umyć w gorącej, bieżącej wodzie, wyszorować szczoteczką. Większe należy przeciąć na pół, mniejsze i średnie zostawić w całości. Ponakłuwać widelcem. Posypać solą( ilość wg uznania) i obficie suszonymi ziołami, polać oliwą z oliwek.
Piekarnik nagrzać do 210 stopni. Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć przygotowane ziemniaki i przykryć folią. Wstawić do nagrzanego do 210 stopni piekarnika i piec 40 minut, następnie zdjąć folię i piec jeszcze około 20 minut (zimeniaki mają być zrumienione i miękkie). 
Czosnek obrać i przecisnać przez praskę (ewentualnie drobniutko posiekać). Dodać do jogurtu wraz z posiekanym drobno koperkiem.
Ziemniaki przed podaniem naciąć do połowy, polać przygotowanym sosem jogurtowym.
 
Podawać z jajkiem sadzonym i ulubioną sałatką (np. z proponowanym bukietem sałat z pokrojonymi w kostkę pomidorami, ogórkiem czerwoną cebulą, polaną sosem winegret).
 
 

3 komentarze:

  1. nie przypuszczalam ze bedzie takie smaczne

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy06 maja, 2013

    uzależniłam się od ziemniaków w mundurkach :) Mogłabym je jeść dzień i noc, dzień w dzień :)

    OdpowiedzUsuń