wtorek, 27 sierpnia 2013

C - Cukinia z pene czyli drugie życie grillowanej kiełbasy;)

Nie wiem czy też tak macie, że po domowym imprezowaniu dojadacie "końcówki serii" przez kolejne trzy dni;)
I tak właśnie na trzeci dzień po niedzielnym grillowaniu przygotowałam propozycję obiadową z wykorzystaniem grillowanej kiełbaski wraz ze świeżymi dodatkami - będącej ciągle jeszcze na topie cukinii jak również papryki i pomidorów.

Pene z cukinią, papryką i pomidorami



Składniki:

(tym razem bez proporcji -  proponuję według własnego uznania i potrzeb;)
  • kiełbasa
  • cukinia
  • papryka
  • pomidor
  • cebula
  • czosnek
  • makaron pene
  • ulubione zioła, sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
 Cukinię umyć, pokroić w kostkę (jeśli jest młoda nie obieram jej ze skórki), paprykę umyć i pokroić w cienkie paski, cebulę w piórka, całość poddusić wraz z posiekanym drobno czosnkiem na rozgrzanej oliwie z oliwek, dodać sparzone wcześniej i obrane ze skórki pomidory pokrojone w kostkę, oraz pokrojoną w kostkę grillowaną kiełbasę. Dusić do miękkości warzyw, doprawić solą, pieprzem i ziołami (np.suszona bazylia, oregano). Gotowe wymieszać z ugotowanym al dente pene.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz