piątek, 16 sierpnia 2013

C - Przetwory - Suszone pomidory

Suszone pomidory uwiodły mnie bezapelacyjnie. Stosunkowo późno odkryłam ich smak, ale już po pierwszych zakupionych słoiczkach zastanawiałam się w jaki sposób można by zrobić ich domową wersję. Sezon pomidorowy w pełni, poszperałam troszkę w necie i wystartowałam!
Pomidorki zrobione wprawdzie na zimę, ale oczywiście musiały przejść pozytywną weryfikację moich niezawodnych testerów. I teraz muszę zastanawiać się, gdzie ukryć pozostałe słoiczki by miały szansę tej zimy doczekać;))
Są poprostu PRZEPYSZNE!!!


Suszone pomidory
Składniki:

  • 5 kg pomidorów
  • 1 litr oliwy z wytłoczyn z oliwek -   przeczytałam, że taka będzie lepsza od tej z pierwszego tłoczenia 
  • czosnek
  • 2 łyżki octu winnego
  • zioła: użyłam suszonej bazylii i oregano oraz świeżej bazylii (można użyć tymianku)
  • sól
Pomidory pokroić na połówki lub na ćwiartki, w zależności od ich wielkości, łyżeczką delikatnie wydrążyć środki -  (użyłam je do przygotowania przecieru pomidorowego). Blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nich pomidorki jeden przy drugim, ciasno, skórkami do dołu. Delikatnie posolić.


Suszyć w uchylonym piekarniku nastawionym na termoobieg, w temperaturze 90 stopni ok. 3 godzin- czas będzie uzależniony od sprzętu w którym suszymy - czytałam w necie, że może to zająć 90 minut ale i 9 godzin gdybyśmy suszyli połówki pomidorów bez wydrążania środków...
Najpierw krawędzie łódeczek zrobią się jaśniejsze, następnie pomidory zaczną zmniejszać swoją objętość i delikatnie się kurczyć. Blachę wyjmujemy, gdy  pomidory są już dość mocno pomarszczone, ale zachowują jeszcze swój naturalny czerwony kolor, gdy brzegi już będą miały suche, ale spód jeszcze delikatnie wilgotny (uważajmy, by nie wysuszyły się na wiór).

Pomidory przełożyć do miski, dodać suszonych ziół i octu winnego (1 łyżka na blachę pomidorków) delikatnie wymieszać, przełożyć do przygotowanych słoików. Do każdego słoika dodać kilka ząbków czosnku i gałązkę ziół. Oliwę zagrzać do wysokiej temperatury, ale nie zagotować i taką gorącą oliwą zalać słoiki, dobrze zakręcić i postawić do góry dnem na kilka godzin.
Pomidorki są pyszne już następnego dnia!
Nie zrażajcie się czasem suszenia pomidorów, ich wspaniały smak z pewnością wynagrodzi ten mały minus. I proponuję od razu zrobić kolejne, pomidorowe zakupy, bo z tych proporcji wychodzą zaledwie trzy - cztery słoiczki... Ale z pewnością WARTO:)

14 komentarzy:

  1. Wszystko super wyjaśnione- dziękuję. Właśnie zaczynam jutro suszyć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uzupełnię jeszcze informacją,że kolejną porcję suszyłam bez wydrążania środków - faktycznie zajęło mi to blisko 9 godzin, niemniej myślę,że wysuszone pełne pomidorki są później delikatniejsze i mają bogatszy bukiet smakowy:)

      Usuń
  2. są pyszne polecam

    OdpowiedzUsuń
  3. This is a very nice blog and very informative, it gives us lots of interest and pleasure. I hope that similar messages will continue to share with everyone
    obat ginjal bengkak
    obat tbc kelenjar
    obat gabagen
    obat keloid
    obat benjolan di payudara

    OdpowiedzUsuń
  4. I still saw several posts while visiting, but the text was neat and easy to read.
    안전놀이터

    OdpowiedzUsuń
  5. Really well written article! This blog was... how do you say it? Awesome! {I honestly think this might assist with the situation.
    You really deserve a big kiss right now.
    This site looks just like my old website.|This sure is a whole lot to try and take in and I'm not sure if I can really understand what you are trying to convey.|This really solved my question.
    I am super impressed with your writing skills.|Do you have you tube videos on the topic?|I was shopping for a real estate the other day but I still This stuff is like vitamins for my mind. And to think, I강남안마


    OdpowiedzUsuń
  6. 카지노사이트 I recently found many useful information in your website especially this blog page. Among the lots of comments on your articles. Thanks for sharing

    OdpowiedzUsuń
  7. 바카라사이트 this is very important information . thank you very much for this post thank you good luck

    OdpowiedzUsuń
  8. 스포츠토토 It was wondering if I could use this write-up on my other website, I will link it back to your website though.Great Thanks.



    Really a great post, thanks

    OdpowiedzUsuń
  9. 스포츠토토 Hello there ! Wonderful blog post and quite useful. Good to check your web pages.


    OdpowiedzUsuń
  10. Yeaahhh! I'm really digging the template/theme of this blog. It's simple, yet effective. A lot of times it's hard to get that "perfect balance" between user friendliness and appearance. I must say that you've done a excellent job with this. Additionally, the blog loads extremely fast for me on Chrome. Exceptional Blog! 온라인카지노

    OdpowiedzUsuń