Wpisz czego szukasz:

Ładowanie...

piątek, 16 sierpnia 2013

C - Przetwory - Dżem z cukinii z pomarańczą

Cukiniowe szaleństwo trwa!
Jeżeli nie próbowaliście jej jeszcze w wersji deserowej, koniecznie musicie przetestować przepis na dżem z cukinii z pomarańczową nutą. Mmmmm........ zaskakująco pyszny!


Dżem z cukinii z pomarańczą
 
 


Składniki:

  • 2 kg cukinii (startej na tarce o grubych oczkach lub pokrojonej w kostkę - obranej, bez nasion)
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 1 pomarańcza
  • 250 g cukru
  • zapach pomarańczowy
  • sok z 1 cytryny
Cukienie obrać, oczyścic z nasion i zetrzec na tarce.Włożyć do garnka i gotować ok godziny, aż zupełnie zmieknie. Pomarańczę wyparzyć, skórkę zetrzeć na tarce dodając do cukinii, z reszty usunąć białą część, pestki i również dodać do gotującej się cukinii, podobnie jak cukier, zapach pomarańczowy, sok z cytryny i galaretki. Całość wymieszać  i gotowac jeszcze ok 30 minut od czasu do czasu mieszając. Wyłączyć i od razu przekładac do słoików stawiając je do góry dnem. Następnego dnia można przenieść do spiżarni:).

4 komentarze:

  1. O jaa! Nie próbowałam jeszcze dżemu z cukinii choć ostatnio o nim głośno.

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie zrobiłam na próbę dżem bazując na Twoim przepisie. Wszyscy, którzy próbowali, mówili, że dobry, ale że tak naprawdę czują smak galaretki, a nie cukinie. Czy w Twoim przypadku też tak jest? Czy może moja galaretka była zbyt intensywna?

    OdpowiedzUsuń
  3. myślę, że w tym układzie naturalny smak cukinii raczej nie ma szans na przebicie, niemniej wydawało mi się to raczej zaletą -ot, taka kulinarna zagadka dla degustujących;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem w takim razie co moi domownicy oczekiwali:) Ale i tak im to nie przeszkadzało i z 4 słoiczków ostały się 2, a ja z kolei planuję zrobić kilka dodatkowych słoiczków na zimę!

      Usuń