poniedziałek, 26 sierpnia 2013

C- Kwiaty cukinii z serkiem i suszonym pomidorem

Dziś coś specjalnego - pieczone kwiaty cukinii:)

Samych kwiatów chyba próżno szukać w sklepach, trzeba by je upolować u jakiś zaprzyjaźnionych ogrodników, a ze swej strony zachęcę przyszłych "plantatorów";) pisząc, że cukinia jest bardzo wdzięczna w uprawie i można ją "zaprosić" nawet na balkon!

Poniższa propozycja jest banalnie prosta w przygotowaniu a podzielicie chyba moją opinię, że prezentuje się intrygująco....:)

Pieczone kwiaty cukinii


Składniki:

  • kwiaty cukinii
  • serek Ricotta lub inny typu twarożek (ja użyłam twarożku z rzodkiewką firmy President)
  • suszone pomidory w zalewie (przepis, na domowe, suszone pomidorki znajdziecie TUTAJ)
  • czosnek granulowany
Kwiaty wraz z małymi cukiniami delikatnie myjemy - można zrobić to w misce nie pod bieżącą wodą, by nie uszkodzić kwiatów - ze środka wycinamy pręciki.
Suszone pomidory kroimy w drobną kosteczkę, mieszamy z twarożkiem. Przygotowane nadzienie umieszczamy w kwiatach, których płatki delikatnie skręcamy u góry (niczym papierki cukierków) by nie uciekło nic ze środka.
Cukinie i deliktanie kwiaty smarujemy zalewą z suszonych pomidorów, cukinie dodatkowo posypujemy czosnkiem (jeśli go lubimy:).
Wkładamy w żaroodpornym naczyniu bądź blaszcze do nagrzanego do 180 stopni piekanika i pieczemy około 15-20 minut (tak by zielone części miały szansę się upiec).


1 komentarz: