wtorek, 20 sierpnia 2013

C - Przetwory - Ogórki curry

Uwielbiam przyprawę curry.
Był czas, że używałam jej nagminnie niemal do co drugiej przygotowywanej potrawy, teraz ta fascynacja nieco osłabła, niemniej nadal jej obecność w mojej kuchni jest obowiązkowa! Zresztą wypróbujcie poniższy przepis i przekonajcie się sami, że mój zachwyt nad nią jest w pełni uzasadniony:)
 
Ogórki curry



Składniki:

  • 3 kg ogórków
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • 0,5 szklanki octu 10 %
  • gorczyca
  • 2 płaskie łyżeczki soli

Opłukane i obrane ogórki pokroić w cieńkie plastry, posypać solą i odstawić do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie odsączyć je z płynu. Przygotować zalewę: zagotować ocet wodę, cukier i curry. W przygotowanych słoikach ułożyć ogórki, wsypać po łyżeczce gorczycy i zalać zalewą. Zakręcone szczelnie słoje pasteryzować przez 20 minut w garnku wypełnionym wodą do 3/4 wysokości.



2 komentarze: