wtorek, 20 sierpnia 2013

C - Przetwory - Sałatka Szlachecka


Wkręciły mnie te zimowe słoiki, a moja spiżarnia z dnia na dzień się zapełnia:)

Po mleczu, jeżynach, cukiniowym dżemie, ogóreczkach, papryce, pomidorkach  i zielonych i suszonych,  przyszła pora na obiadowe sałatki. Póki posadzone buraczki nie osiągnęły swoich docelowych rozmiarów by przygotować z nich sałatkową wersję z papryką, zakupiłam kapustę (i co tam było trzeba;) i od nich rozpoczęłam zimowe propozycje obiadowych surówek.



 Sałatka Szlachecka

Składniki:

  • 2 kg ogórków
  • 2 kg marchewki
  • 2 kg kapusty
  • 1 kg cebuli
  • 1/2 kg papryki
  • 4 łyżki soli
zalewa:
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki cukru
  • ziele angielski, pieprz, liść laurowy
Kapustę  poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, ogórki (mogą być ze skórką) pokroić w plastry, paprykę w paski, cebulę w piórka. 
Wszystkie warzywa posolić i pozostawić na min. 2 godziny, po tym czasie przełożyć do słoików, zalać zagotowaną, gorącą zalewą, pasteryzować do 10 min.

2 komentarze:

  1. U mnie też szaleństwo przetworowe trwa!:)
    P.S. Powodzenia w nauce robienia zdjęć:) Tak na marginesie ja też jeszcze się uczę i różnie to mi idzie:)

    OdpowiedzUsuń