niedziela, 18 sierpnia 2013

C - Przetwory - Zielone pomidory

Było już o suszonych pomidorkach - dziś o sałatce z zielonych!:)  Wtrącę tylko, że wczoraj wysuszyłam kolejną, dwudziestokilogramową porcję, tym razem bez wydrążania środków a wkładając do piekarnika pełne ćwiartki - czas suszenia wydłużony do 8 godzin ale po dzisiejszej, porannej degustacji zgodnie stwierdziliśmy, że w kolejnych rozdaniach będziemy trzymać się tej bogatszej wersji smakowej:)

Na moim warzywniaczku, ni stąd ni zowąd wyrosły piękne pomidorki - dacie wiarę, że bez siania/sadzenia?? Wiosną ziemia została przekopana z zasobem przydomowego kompostownika, a że lądowały na nim nie dojedzone sałatki czy nie wykorzystane, nadgnite warzywka, zakładam, że to one stoją za tą niespodzianką:) I tak mamy szeroki zakres pomidorowych odmian - od tradycyjnych dużych po okrąglutkie cherry i podłużne koktajlowe.

Pomyślałam by te większe, jeszcze zielone, wykorzystać do przygotowania sałatki do zimowego słoika -  jej pyszny smak  pamiętam z dzieciństwa. Mam nadzieję, że wyszła mi równie smaczna - ale o tym przekonamy się w odpowiednim czasie:)

Poki co dzielę się z Wami przepisem:

 Sałatka z zielonych pomidorów
 
 

Składniki:




  • 1,5  kg zielonych pomidorów
  • 3  cebule
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • pieprz
  • 1 łyżeczka soli






i na zalewę:

 
  • 2 szklanki wody
  • 0,5 szklanki octu
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soli
 
 
Pomidory umyć i pokroić w średniej grubości  plastry.
 
 
 
Obraną cebulę pokroić w pół piórka, dodać do pomidorów. Posypać gorczycą, solą i pieprzem. Wymieszać i odstawić na 1-2 godziny.
 


 
Zagotować zalewę i wrzucić pomidory, chwilę gotować, ok 15 min. Gorące nakładać do słoików. Słoiki szczelnie zakręcić i postawić do góry dnem. Po kilu godzinach odstawić do przechowania na zimową porę:)


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz