piątek, 16 sierpnia 2013

C - Zupa krem z cukinii

Sezon na cukinię w pełni. Nie wiem jak Wam, ale mnie jeszcze nie zdążyła się przejeść. Wydawać by się mogła mało atrakcyjnym warzywem ze względu na "nijaki" smak sam w sobie, ale sądzę, że właśnie ta "nijakość" przekłada się na tak szeroki wachlarz zastosowania -  w zależności od dodatków możemy uzyskać zarówno pikantną przekąskę, dwudaniowy obiad jak i słodki deser.

O cukiniowyh przekąskach już co nieco było, stąd dziś prezentacja prostej, szybkiej a przede wszystkim pysznej zupy krem z cukinią w roli głównej.


Zupa krem z cukinii
 



Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • ok.1 kg cukinii
  • 2 pomidory
  • cebula
  • czosnek
  • oliwa z oliwek
  • zioła
  • kostka warzywna
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz, papryka w proszku
  • świeże zioła (ewentualnie suszone)
Ziemniaki pokroić w kostkę, zalać wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie i dwa ząbki czosnku, gotować do miękkości.
Cukinię omyć, pokroić w kostkę, poddusić na rozgrzanej oliwie z oliwek, dodać przeciśnięty czosnek i pokrojoną cebulę oraz spażone wcześniej i obrane ze skórki pomidory. Uduszone warzywa dodać do gotującej się zupy (gdy ziemniaki będą już prawie miękkie), dodać kostkę warzywną,  doprawić pieprzem i papryką w proszku, ziołami (np. bazylią, oregano). Gotową zmiksować. Można podawać z groszkiem ptysiowym lub przygotowanymi grzankami czosnkowymi.

1 komentarz: