sobota, 31 sierpnia 2013

PRZETWORY - Sałatka z zielonych pomidorów z papryką i papryczką chili

Ponieważ mam jeszcze na stanie zielone pomidorki,  do kolejnych słoiczków postanowiłam dodać nieco pikanterii a to za sprawą uroczych mini papryczek chili, które nie tylko pięknie się prezentują ale nadadzą kolejnym, zimowym przetworom wyrazistego smaku i pozytywnie pobudzą kubki smakowe:)



Sałatka z zielonych pomidorów z papryką





Składniki:

 

  • 1 kg zielonych pomidorów,
  • 2 cebule,
  • 1 czerwona papryka,
  • 4 mini papryczki chili
  • 2,5 szklanki wody,
  • 3/4 szklanki octu 10%,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 3 płaskie łyżeczki soli,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • kilka goździków,

 

Pomidory umyć i pokroić w cienkie plasterki, cebulę w piórka, czerwoną paprykę w paski. Całość posypać dwoma łyżeczkami soli, wymieszać i odstawić w zimne miejsce na około 12 godzin. Po tym czasie dokładnie odcisnąć.

Wodę, ocet, ziele angielskie, liście laurowe, goździki, pieprz, cukier, pozostałą sól i strączki mini papryczki chili ponakuwane wcześniej wykałaczką zagotować, dodać odciśnięte warzywa i gotować razem 10 minut.  Gorącą sałatką napełniać wyparzone słoiki i dokładnie zakręcać.
Pasteryzować 10 minut.

2 komentarze: