piątek, 30 sierpnia 2013

Zapiekanki z pieczarkami i duszonym porem

Lubicie zapiekanki?
Moje dzisiejsze nie specjalnie pięknie się prezentują (upsss.... ktoś dorwał się z ketchupem przed sesją) ale ich walory smakowe zdecydowanie zrekompensowały tą małą wpadkę - a wszystko dzięki porowi, duszonemu z czosnkiem na masełku - mniam!

Zapiekanki z pieczarkami i duszonym porem


Składniki:

  • 3 duże bułki - bagietki
  • 1 kg pieczarek
  • 1 średni por
  • 4 łyżki masła + do posmarowania bagietek
  • 30 dag żółtego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • suszone oregano
  • sól, pieprz
  • ew. ketchup, sos czosnkowy lub inny
Pora umyć, pokroić w cienkie krążki, dusić do miękkości  po przykryciem  na patelni z dwiema łyżkami masła,szczyptą soli i drobno posiekanym czosnkiem (należy mieszać od czasu do czasu, by por się nie przypalił - można podlać łyżką wody). Gotowy przełożyć do miseczki.
Pieczarki oczyścić i umyć pod bieżącą wodą, pokroić w plastry i dusić na rozgrzanej patelni z dwiema  łyżkami masła i odrobiną soli, pod koniec duszenia odlać wodę a gotowe pieczarki doprawić pieprzem.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Bagietki przekroić wzdłuż na połowę, posmarować cienką warstwą masła, wyłożyć warstwę duszonego pora na nią warstwę pieczarek i starty ser. Posypać oregano i  zapiekać w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku około 5-7 minut.
Podawać polane ketchupem lub innym sosem (według upodobań).






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz