niedziela, 17 listopada 2013

Chleb na zakwasie

Kolejnych chlebowy wypiek. Dziś odsłona na zakwasie, według receptury, którą wraz z zakwasem dostałam od szwagierki (dziękuję Lucynko!:) z dodatkiem otrąb, siemienia lnianego i ziaren słonecznika.

Chleb na zakwasie



Składniki:


  • 1kg mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki żytniej
  •  3/4 szklanki otrąb (np.pszennych, owsianych)
  • 4 szklanki wody
  • 3 łyżeczki soli
  • 1/4 kostki drożdży (25g)
  • 2 łyżki zakwasu
  • garść siemienia lnianego, słonecznik, sezam (te składniki nie są konieczne)

I ETAP
Mąka żytnia + 1 szklanka letniej wody + zakwas. Wymieszać drewnianą łyżką w garnku i zostawić na 8 godzin lub całą noc.

II ETAP
Dodać 1 kg mąki pszennej, otręby, sól,2,5 szklanki letniej wody, a w pozostałej połowie szklanki wody rozrobić drożdże i dodać do całości. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką, przykryć ściereczką i zostawić na dwie godziny.

III ETAP
Z tego ciasta odłożyć do słoika 2 łyżki (można przechowywać 2 tygodnie w lodówce). Blachy (dwie keksówki) wysmarować olejem, wyłożyć ciasto do foremek, przykryć ściereczką i zostawić na 1,5 godziny.

Piekarnik rozgrzać do 195-200 stopni wyłożyć chleb, piec 45 minut w tej temperaturze, zmniejszyć temperaturę do 170 - 180 stopni i piec jeszcze 15-20 minut.

3 komentarze:

  1. Renata, mała prośba - pisz jakiego typu mąki używasz w przepisie :) nie napisałaś też ile zakwasu i jakiego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do wypieku chleba zalecana jest mąka pszenna typ 750 lub 850 ja jednak użyłam tą, którą miałam w domu tj. poznańskiej typ 500 oraz 1 szklankę mąki żytniej razowej typ 2000. Co się zaś tyczy zakwasu to dostałam go wraz z recepturą (to te dwie łyżki odkładane w etapie II) - można go oczywiście przygotować samemu - wystarczy mąka żytnia typ 2000 i ciepła woda - np. według receptury zamieszczonej na http://kotlet.tv/zakwas
      pozdrawiam!

      Usuń
  2. To co odkładasz już na etapie produkcji ciasta to nie zakwas tylko zaczyn .

    OdpowiedzUsuń