czwartek, 7 listopada 2013

Chleb pszenny z boczkiem i papryczką chilli

Spodobało mi się to pieczenie chleba. Po pierwszym udanym eksperymencie, tj. włoskim chlebie z bazylią, czarnuszką i suszonymi pomidorami przyszedł czas na drugi - tym razem z boczkiem i papryczką chilli. Przepis pochodzi z bloga: Słodki Kompromis.  Nie jest pracochłonny, nie wymaga też długiego leżakowania - raptem 2 godziny! Warto wypróbować. Chociażby dla chrupiącej skórki:)

Chleb pszenny z boczkiem i papryczką chilli




Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 200 g pokrojonego w kosteczkę boczku
  • 1 mała, ususzona papryczka chilli
  • 350 ml wody
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży lub 20 g świeżych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

Boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na chrupko na suchej patelni, chilli rozmiażdżamy w moździerzu na pył, możemy również użyć gotowych płatków chilli, usmażony boczek odsączamy na ręczniku papierowym.
Mieszamy w misce mąkę, sól, cukier, drożdże, dodajemy boczek i chilli, dolewamy wodę, krótko mieszamy łyżką,odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce.
Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni, żaroodporny garnek o średnicy ok 22-24 cm wstawiamy do piekarnika i nagrzewamy razem
(ja użyłam żaroodpornego naczynia z pokrywą, podłużnego więc i mój chleb nie był "bochenkowanto" okragły;)
Ciasto ponownie przemieszać łyżką, kiedy piekarnik się nagrzał do pożądanej temperatury, do garnka wlewamy ciasto, pieczemy 5 minut, następnie przykrywamy pokrywką ( nie szklaną i bez plastikowych uchwytów, może być metalowa taca do pieczenia pizzy) i pieczemy 25 minut, po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 20 minut, w połowie czasu pieczenie przykrywamy chleb folią aluminiową (początkowo wydawało mi się to lekko zakręocne, ale w sumie nie jest takie skomplikowane - zastosowałam się do tych wskazówek).
Wyrzucamy chleb z garnka i studzimy na kratce.

Chlebek wychodzi naprawdę fajnie, z pachnącą i chrupiącą skórką. Dzięki ukrytym dodatkom,  pysznie smakuje z samym masłem:)

W kolejnym rozdaniu planuję do jego przygotowania użyć mąki pszennej razowej.

10 komentarzy:

  1. Z chrupiącą skórką to coś idealnego dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. paskudny wyszedł Bleeeeeeeeeeeeee właśnie upiekłam ochyda!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ??? nie bardzo wiem, co mogło pójść nie tak - to jeden z naszych ulubionych

      Usuń
  3. pieklam juz nie raz ale ten przepis pierwszy raz o godz 12 napisze co mi wyszlo

    OdpowiedzUsuń
  4. wlasnie upieczony WSPANIALY!!!JUZ go jem, dziury jak azur piklam go wg przepisu ale z termoobiegiem na 225 stopnipozdrawiam p Renate

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę i dziękuję za tą opinię:) pozdrawiam!

      Usuń
    2. pieklam chleb juz drugi raz ale mialam za duzo ciasta wiec nie przykrylam ale i tak wyszedl

      Usuń
    3. Cieszę się i dziękuję za dzielenie się opinią z kolejnych testów! Ja również testowałam pieczenie bez przykrywania i wyszło pysznie chrupiąco:) pozdrawiam!

      Usuń