Przyznam się, że na naszym domowym pokadzie nastąpił mały bunt. Moja testująca grupa zgłosiła veto co do częstotliwości kulinarnych nowinek i złożyła wniosek o schabowego. Takiego zwykłego. Bitego. W panierce. Krwawi moje spragnione kulinarnych eksperymentów serce;) Plasterem okazała się pieczeń, którą z zakupionego schabowego kawałka, po wyporcjowaniu na kotlety udało się uratować.
A, że mięsko doskonale smakuje zarówno w wariancie gorąco-obiadowym jak i zimno-kanapkowym, tak więc i wilk syty i owca cała ostała:)
Schab imbirowo-czosnkowy
Składniki:
- 1 kg schabu
- korzeń (ok 5 cm) świeżego imbiru
- 2-3 ząbki czosku
- sól
- suszone zioła (bazylia, oregano)
- 3 łyżki wody
Imbir obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, czosnek drobno posiekać. Mięso umyć, osuszyć, natrzeć przygotowanym imbirem, czosnkiem, solą, oprószyć ziołami. Odstawić do lodówki na około 2-3 godziny (najlepiej na całą noc) a następnie zapakować w woreczek do pieczenia lub zamykane żaroodporne naczynie mięso podlawając przed zamknięciem wodą, wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec 1 godzinę.
Mięso ma piękny, aromatyczny zapach i wyśmienicie smakuje zarówno w wersji na ciepło jak i zimno.
Whether the Custom Research Papers focuses on a single subject or compares two approaches, our Coursework Writing Service comes in with the Cheap Editing Services to complete the homework.
OdpowiedzUsuńWow, this ginger and garlic pork loin recipe sounds absolutely delicious! I can understand the dilemma when it comes to culinary experiments versus satisfying the cravings for something familiar like a pork chop. It's impressive how you managed to transform the pork loin into a flavorful roast that can be enjoyed in multiple ways.
OdpowiedzUsuń