środa, 20 listopada 2013

Chrupiący i pachnący chleb z kminkiem - gotowy w niecałe 3 godziny!

Chlebowych eksperymentów ciąg dalszy. Wzorując się na podstawach prezentowanej wcześniej receptury na chleb pszenny z boczkiem i papryczką chilli upiekłam wersję,w której zastąpiłam część mąki  pszenną razową (dzięki temu zyskał na kolorycie i dodatkowym smaczku)  a użyte tam dodatki wymieniłam na kminek. Uprościłam również sam proces wypieku. Wyszło pachnąco, chrupiąco i pysznie. Nawet nie miał szans na porządne wystudzenie. Rozszedł się w ekspresowym tempie, niczym świeże bułeczki;))


Chleb z kminkiem

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka do podsypania blachy (do wypieku chleba zalecana jest mąka pszenna typ 750 lub 850 ja jednak użyłam tą, którą miałam w domu tj. poznańską typ 500)
  • 1 szklana mąki pszennej razowej typ 2000
  • 350 ml wody
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży lub 20 g świeżych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka kminku
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki mleka (opcjonalnie)

Do miski wkładamy drożdże, zalewamy je ciepłą wodą, rozrabiamy.  Dodajemy mąki, sól, cukier, kminek i posiekany drobno czosnek, dolewamy wodę, całość zarabiamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie przekładamy ciasto do podsypanej mąką podłużnej foremki typu keksówka,wierzch smarujemy mlekiem i wstawiamy do zimnego piekarnika (przeczytałam, że dzięki temu chleb nie pęka podczas pieczenia). Ustawiamy temperaturę na 210 stopni i pieczemy około 45 minut. Jeżeli przed końcem tego czasu uznamy, że chleb ma już mocno zrumienioną skórkę, należy przykryć go folią aluminiową. Wyjmujemy chleb z foremki i
studzimy na kratce (musi pooddychać od spodu:)



1 komentarz:

  1. Our writers can help you with any or the majority of the theory or exposition composing steps or with an article or paper at Write My Custom Essay For Me Cheap .Scholarly life surely has its difficulties, including extreme due dates, heaps of homework and composing ventures, just as restricted time to destroy them.

    OdpowiedzUsuń