Chleb pszenny z boczkiem i papryczką chilli
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 200 g pokrojonego w kosteczkę boczku
- 1 mała, ususzona papryczka chilli
- 350 ml wody
- 1 łyżeczka suszonych drożdży lub 20 g świeżych
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na chrupko na suchej patelni, chilli rozmiażdżamy w moździerzu na pył, możemy również użyć gotowych płatków chilli, usmażony boczek odsączamy na ręczniku papierowym.
Mieszamy w misce mąkę, sól, cukier, drożdże, dodajemy boczek i chilli, dolewamy wodę, krótko mieszamy łyżką,odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce.
Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni, żaroodporny garnek o średnicy ok 22-24 cm wstawiamy do piekarnika i nagrzewamy razem (ja użyłam żaroodpornego naczynia z pokrywą, podłużnego więc i mój chleb nie był "bochenkowanto" okragły;)
Ciasto ponownie przemieszać łyżką, kiedy piekarnik się nagrzał do pożądanej temperatury, do garnka wlewamy ciasto, pieczemy 5 minut, następnie przykrywamy pokrywką ( nie szklaną i bez plastikowych uchwytów, może być metalowa taca do pieczenia pizzy) i pieczemy 25 minut, po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 20 minut, w połowie czasu pieczenie przykrywamy chleb folią aluminiową (początkowo wydawało mi się to lekko zakręocne, ale w sumie nie jest takie skomplikowane - zastosowałam się do tych wskazówek).
Wyrzucamy chleb z garnka i studzimy na kratce.
Chlebek wychodzi naprawdę fajnie, z pachnącą i chrupiącą skórką. Dzięki ukrytym dodatkom, pysznie smakuje z samym masłem:)
W kolejnym rozdaniu planuję do jego przygotowania użyć mąki pszennej razowej.
Wspaniały,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńZ chrupiącą skórką to coś idealnego dla mnie :)
OdpowiedzUsuńpaskudny wyszedł Bleeeeeeeeeeeeee właśnie upiekłam ochyda!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuń??? nie bardzo wiem, co mogło pójść nie tak - to jeden z naszych ulubionych
Usuńpieklam juz nie raz ale ten przepis pierwszy raz o godz 12 napisze co mi wyszlo
OdpowiedzUsuńwlasnie upieczony WSPANIALY!!!JUZ go jem, dziury jak azur piklam go wg przepisu ale z termoobiegiem na 225 stopnipozdrawiam p Renate
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę i dziękuję za tą opinię:) pozdrawiam!
Usuńpieklam chleb juz drugi raz ale mialam za duzo ciasta wiec nie przykrylam ale i tak wyszedl
UsuńCieszę się i dziękuję za dzielenie się opinią z kolejnych testów! Ja również testowałam pieczenie bez przykrywania i wyszło pysznie chrupiąco:) pozdrawiam!
Usuńugg canada
OdpowiedzUsuńmichael kors outlet
michael kors handbags
michael kors outlet
abercrombie and fitch
canada goose outlet
christian louboutin sale
cheap uggs
coach outlet
replica watches
201610.29wengdongdong
off white
OdpowiedzUsuńsupreme shirt
stephen curry shoes
air jordan
curry 7 shoes
curry shoes
bape clothing
jordan 13
supreme clothing
supreme
hermes handbags
OdpowiedzUsuńyeezy boost 700
pandora
jordan shoes
yeezy 350
pandora bracelet
steph curry shoes
kd 12 shoes
kyrie 6 shoes
bape clothing