sobota, 2 listopada 2013

Sałatka z cukinią i serem feta

O sałatce z cukinią i fetą już kiedyś pisałam, próbując wcisnąć ją nawet w cukiniowe łódki;) Myślę jednak, że w wersji warstwowej prezentuje się apetyczniej i mimo ograniczonej liczby składników faktycznie pysznie smakuje.
Przy tej okazji nie sposób pominąć  "cukiniowych" zalet, tj. bogactwa potasu, wapniu, magnezu oraz witaminy A, B1, B2, PP i C. Cukinia, dzięki swoim właściwościom jest  dużą pomocą w odkwaszaniu organizmu, co ważne jest szczególnie dla osób jedzących duże ilości mięsa, sera czy produktów pszennych.  Jest lekkostrawna i ma bardzo mało kalorii – jedynie 16 w 100 gramach przez co możemy spożywać ją bez większych wyrzutów sumienia do czego zachęcam nawet po "ogródkowym" sezonie:)
Sałatka z cukinią i serem feta



Składniki:



  • 2 średnie cukinie (do tej sałatki polecam żółta odmianę)
  • 2 pomidory
  • 2 ogórki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 główki czosnku (zresztą ilość wg uznania;)
  • 270 g sera feta
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Cukinię umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę, poddusić na oliwie z oliwek wraz z przeciśniętym czosnkiem, odstawić do ostudzenia.
Pomidory i ogórki umyć, osuszyć, pokroić w kostkę (ogórki obieram wcześniej ze skórki, pomidory nie, ale to też kwestia indywidualnych preferencji:). Cebulę pokroić w drobną kostkę.
W przezroczystą salaterkę układać warzywa warstwami  kończąc pokrojoną w kostkę fetą i czerwoną cebulą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

1 komentarz: