środa, 13 listopada 2013

Sałatka z salami, suszonym pomidorem i marynowaną pieczarką z serii: kuchnia Lidla:)

W ostatnich dniach kulinarnych inspiracji szukałam na stronach kuchni lidla.  Znalazłam interesujacą propozycję, która dzięki interesującej gamie składników, od mieszanki sałat poprzez salami, czerwoną cebulę, suszone pomidory po marynowane pieczarki skomponowała się w niebanalną sałatkę - zapraszam:)
Sałatka z salami, suszonym pomidorem i marynowaną pieczarką


Składniki:



  • małe ziemniaki, ugotowane: 4 szt.
  • pieczarki w zalewie octowej : 0,5 słoiczka
  • mała czerwona cebula: 1 szt.
  • salami : 100 g (ja użyłam paprykowego o wyrazistym smaku i ładnej barwie)
  • pomidory w zalewie : 0,5 słoiczka
  • mieszanka sałat : 1 opakowanie
  • listki bazylii: 1 garść
  • oliwa: 4 łyżki
  • ocet balsamiczny: 1 łyżka
  • miód: 1 łyżeczka
  • sól: szczypta
  • pieprz: szczypta

  • Ziemniaki kroimy w plastry, pieczarki na ćwiartki, cebulę w piórka.
    Odsączone z oliwy pomidory kroimy na paseczki. Plastry salami przekrawamy na pół.
    W salaterce układamy sałatę, na niej ziemniaki, cebulę i pieczarki. Dodajemy pomidory i bazylię. Na wierzchu rozkładamy plastry salami.
    Polewamy sałatkę sosem sporządzonym z dokładnie wymieszanej oliwy, octu balsamico, miodu, soli i pieprzu.


    Uwaga ode mnie:
    do przygotowania sosu, zamiast proponowanych składników,  możemy użyć zalewy z suszonych pomidorów i garstki suszonych ziół.

    4 komentarze: