poniedziałek, 25 listopada 2013

Schab imbirowo-czosnkowy czyli pieczyste na obiad i na kanapkę

Przyznam się, że na naszym domowym pokadzie nastąpił mały bunt. Moja testująca grupa zgłosiła veto co do częstotliwości kulinarnych nowinek i złożyła wniosek o schabowego. Takiego zwykłego. Bitego. W panierce. Krwawi moje spragnione kulinarnych eksperymentów serce;) Plasterem okazała się pieczeń, którą z zakupionego schabowego kawałka, po wyporcjowaniu na kotlety udało się uratować.
A, że mięsko doskonale smakuje zarówno w wariancie gorąco-obiadowym jak i zimno-kanapkowym, tak więc i wilk syty i owca cała ostała:)

 Schab imbirowo-czosnkowy


Składniki:

  • 1 kg schabu
  • korzeń (ok 5 cm) świeżego imbiru
  • 2-3 ząbki czosku
  • sól
  • suszone zioła (bazylia, oregano)
  • 3 łyżki wody
Imbir obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, czosnek drobno posiekać. Mięso umyć, osuszyć, natrzeć przygotowanym imbirem, czosnkiem, solą, oprószyć ziołami. Odstawić do lodówki na około 2-3 godziny (najlepiej na całą noc) a następnie zapakować w woreczek do pieczenia lub zamykane żaroodporne naczynie mięso podlawając przed zamknięciem wodą, wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec 1 godzinę.
Mięso ma piękny, aromatyczny zapach i wyśmienicie smakuje zarówno w wersji na ciepło jak i zimno.


 

1 komentarz:

  1. Wow, this ginger and garlic pork loin recipe sounds absolutely delicious! I can understand the dilemma when it comes to culinary experiments versus satisfying the cravings for something familiar like a pork chop. It's impressive how you managed to transform the pork loin into a flavorful roast that can be enjoyed in multiple ways.

    OdpowiedzUsuń