wtorek, 19 listopada 2013

Zupa krem z pora z wędzonym twarogiem według Karola Okrasy

Kontynuując cykl: Przepisy Mistrzów, postanowiłam przetestować przepis Karola Okrasy na zupę krem z pora z dodatkiem wędzonego twarogu. Przyznam, że to najlepszy (no, może poza gruszkami w czekoladzie wg Magdy Gesler) z testowanych dotąd "mistrzowskich przepisów" liczę, że teraz będzie tylko lepiej!:)


Zupa krem z pora z wędzonym twarogiem

Składniki:

  • 3 ziemniaki średniej wielkości
  • 1/2 dużego selera korzeniowego lub 1 mały
  • 1 por
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 ostrej papryczki bez pestek
  • 100 g wędzonego twarogu
  • 50 g masła (1/4 kostki)
  • 4 łyżki słodkiej śmietanki 18%
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżki ziaren kolendry
  • sól i pieprz do smaku
Wszystkie warzywa należy obrać i umyć. Ziemniaki i seler pokroić w kostkę.
W rondlu rozgrzewamy olej i masło, wrzucamy ziemniaki i seler, podsmażamy mieszając, aż się zeszklą. Białą część pora kroimy w plastry, a ząbki czosnku rozgniatamy, dodajemy do rondla i jeszcze chwilę podsmażamy. Całość doprawiamy roztartymi ziarnami kolendry i posiekaną ostrą papryczką.
Warzywa należy zalać wodą tak aby je przykryła i dusić przez 15 min pod przykryciem do miękkości, następnie zmiksować na krem, dodać śmietankę i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Zupę podajemy posypaną pokruszonym twarogiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz