poniedziałek, 10 lutego 2014

Mini torciki bezowe z bitą śmietaną i mrożonymi owocami aronii

Po pysznym bezowym torcie z bitą śmietaną i malinami, w kolejnym, słodkim rozdaniu wystąpiły mini torciki bezowe. W tym zimowym sezonie, świetnie sprawdziła się mrożona aronia. Przemrożone owoce aronii tracą jej naturalną cierpkość, rozmrożone nie tracą specjalnie na jędrności - skórka jest zwarta, dopiero po przegryzieniu uwalnia sok zawarty w owocach. To było naprawę dobre posunięcie, wiem już do czego wykorzystam mrożone zapasy aronii:)

Oczywiście możecie użyć dowolnych, sezonowych owoców - jagód, amerykańskich borówek, malin czy truskawek.




Składniki:

identycznie jak w poprzednim wpisie - TORT BEZOWY Z BITĄ ŚMIETANĄ I MALINAMI

Przygotowaną pianę delikatnie nakładać  na blaszkę formując z niej niewielkie kółka. Jeżeli chcemy podawać bezy bez piętra, porcjujemy łyżką a łyżeczką robimy zagłębienie w środku (miejsce na późniejszą śmietanę).

Czas pieczenia można skrócić do 1 godziny - mniejsze krążki szybciej się pieką. Czas suszenia w piekarniku to około 2 godzin.

Przekładając bezowe krążki bitą śmietana, poza owocami aronii w środek włożyłam plastry bananów. Mniam:)

8 komentarzy: