czwartek, 18 marca 2021

Flaczki z boczniaków

Boczniaki to fantastyczne grzyby! Można z nich wyczarować prawdziwe pyszności. Moja propozycja na dziś to flaczki z boczniaków

 



Składniki:
 
• 1 kg boczniaków
• 3 marchewki
• 3 pietruszki
• 4 pomidory bez skórki
• 2 cebule
• 3 ząbki czosnku
• ok 3 cm korzenia imbiru
• liść laurowy
• ziele angielskie
• sól, pieprz, wędzona i słodka papryka, gałka muszkatałowa, lubczyk
• 4 łyżki oliwy
Marchewkę, pietruszkę i imbir zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wrzucić na rozgrzaną, szeroką patelnię z odrobiną oleju, podsmażyć mieszając, by się nie przypaliło, podlać ok. ¼ szklanki gorącej wody, przykryć, dusić chwilę do odparowania wody, przełożyć do rondla.
Cebulę posiekać w kostkę, czosnek w kosteczkę, zeszklić na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy przełożyć do warzyw.
Grzyby umyć, pokroić w paski wzdłuż blaszek, wrzucić na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy, smażyć do zrumienienia, przełożyć do rondla.
Całość zalać gorącą wodą, dodać liść laurowy i ziele angielskie, gotować do miękkości. W połowie gotowania dodać obrane ze skórki pomidory, pod koniec doprawić solą, pieprzem, wędzoną papryką, gałką muszkatałową, lubczykiem ewentualnie innymi ulubionymi ziołami/przyprawami.
Jeśli ktoś preferuje, można zagęścić tradycyjną zasmażką z mąki i masła.

1 komentarz: