piątek, 19 marca 2021

Kapusta z grochem, ziemniakami i grzybami

 A jaki jest Wasz sposób na kapustę z grochem? Na kwaśno czy na słodko?

 


 

Składniki:

 
• 250 g kapusty kiszonej (można z niej zrezygnować i zwiększyć ilość świeżej kapusty)
• 1 średnia główka świeżej kapusty (można z niej zrezygnować i zwiększyć ilość kapusty kiszonej)
• 2 marchewki
• 1 kg ziemniaków
• 3/4 szklanki grochu łupanego
• 7 suszonych grzybów
• pęczek koperku
• 2 cebule
• 4 ząbki czosnku
• 3 liście laurowe
• 3 łyżeczki maggi
• sól, pieprz, ziele angielskie
Kapustę kiszoną siekamy, delikatnie płuczemy i gotujemy do miękkości, odcedzamy.
Kapustę świeżą siekamy, dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę, zalewamy zimną wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy do miękkości, odcedzamy.
Groch i suszone grzyby płuczemy, zalewamy zimną wodą, gotujemy do miękkości (aż z grochu powstania gęsta żółta masa). Często mieszamy aby groch się nie przypalił.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i rozbijamy tłuczkiem.
Wszystkie ugotowane elementy łączymy razem, porządnie mieszając i tłukąc tłuczkiem, pod koniec dodajemy uduszoną na rozgrzanym oleju cebulą, czosnkiem i koperkiem, doprawiamy solą, pieprzem, maggi.
Podajemy na ciepło. 

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza