czwartek, 18 marca 2021

Vege Kebab

Kebab bez mięsa? Czemu nie. Zapraszam na jego wegańską odsłonę :)





Składniki:

• 10 dag kotletów sojowych
• 4 tortille pełnoziarniste
• ½ kapusty pekińskiej
• 1 marchewka
• 1 jabłko
• 2 łyżki majonezu wegańskiego
• 2 łyżki ketchupu
• przyprawa gyros/kebab
• sól, pieprz, ulubione zioła
• 2 szklanki bulionu warzywny
Kotlety sojowe zalać bulionem warzywnym i gotować 5 minut, następnie odsączyć, pokroić w kostkę, przyprawić obficie przyprawą gyros, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut.
Kapustę piekińską drobno poszatkować, dodać starte na grubych oczkach marchewkę i jabłko. Dodać odrobinę soli, pieprzu, dużo ulubionych ziół (świeżych lub suszonych), 2 łyżki majonezu, wymieszać.
Placki tortilli wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 5 minut.
Ciepłe placki delikatnie smarować ketchupem, wykładać sałatkę z kapusty pekińskiej, na nią gorącą soję z piekarnika, całość zwinąć. Można podawać z frytkami i sosem czosnkowym.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza