piątek, 25 października 2013

PRZEPISY MISTRZÓW: Gruszka w czekoladzie wg Magdy Gessler

Gruszka w czekoladzie chodziła za mną od dawna. Od krok od realizacji byłam wczoraj, ale ostatecznie gruszki zamiast w czekoladzie wylądowały w towarzystwie śledzi (i też było intrygująco;)
Dziś udało się dobrnąć do finiszu z planowaną od tygodni realizacją. Postanowiłam skorzystać z przepisu Magdy Gessler na gruszkę piękna Helena. Ten trzeci testowany mistrzowski przepis, po wcześniejszej zupie krem z dynii i indyjskim kalafiorze, zdecydowanie najbardziej przypadł do smaku mojej niezawodnej grupie testerów, powiększonej dziś dodatkowo przez grupę sąsiedzkiego wsparcia. Muszę przyznać, że połączenie ciepłej gruszki skąpanej w intrygującym smaku gorzkiej czekolady wzbogaconej alkoholową nutą i zimnych, waniliowych lodów sprawdziło się przepysznie.

Gruszka piękna Helena wg Magdy Gessler



Składniki (na 4 gruszki)

  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 3/4  szklanki wody (potem w przepisie mowa o 1 litrze, więc tyle w zasadzie jest jej potrzebne)
  • 1 łyżka likieru gruszkowego (nie udało mi się go kupić, zastąpiłam ananasową wódką)
  • płatki migdałowe do posypania
  • 6 kulek lodów waniliowych  (jak na 4 porcje z przepisu, to proponuję zwiększyć tą dawkę:)

Gruszki obrać, odciąć plasterek od strony przeciwnej niż ogonek, tak aby gruszka stabilnie „stała”. Usunąć gniazdo nasienne. Zagotować  litr wody z cukrem i sokiem z cytryny.  Włożyć gruszki i gotować aż staną się szkliste (gotowałam je około 10 minut). Rozpuścić czekoladę w miseczce postawionej na garnku z wrzącą wodą. Gdy czekolada się rozpuści, zdjąć z ognia, dodać alkohol. Uprażyć lekko płatki migdałowe na suchej patelni (uwaga - łatwo się przypalają;) Postawić gruszkę w małej miseczce, polać ciepłym sosem, posypać migdałami. Podawać z lodami.

Deser sprawdza się znakomicie! W kolejnych wersjach zastosowałam nieco zmodyfikowaną recepturę. Wydrążoną gruszkę nadziałam suszoną śliwką i ugotowałam ją w grzanym winie (aromatyczne wino typu grzaniec).

5 komentarzy: