piątek, 30 sierpnia 2013

PRZETWORY - Pomidorki koktajlowe z papryczką chili

Dzieliłam się już z Wami radością ze swoich pomidorowych, pierwszych a na dodatek nie spodziewanych zbiorów:) Dzięki nim mogłam zrobić prawdziwie swoje zimowe przetwory: sałatkę z zielonych pomidorów i słoiczki suszonych w zalewie z oliwy i ziół.
Ale na tym nie koniec! Dziś dołączyły jeszcze słoiczki z marynowanymi pomidorkami koktajlowymi - przepis znalazłam w internecie  poszukając kulinarnej inspiracji na sprawdzonych blogach a do takich niewątpliwie należy blog: W kuchennym oknie . Przepis wydaje się tak ciekawy, że tym razem oparłam się pokusie własnej modyfikacji i zastosowałam go niemal kropka w kropkę;)
Niemal - bo zaszalałam troszkę z papryczkami - jako, że mam na domowym stanie pyszne doniczkowe mini chilli więc zwiększyłam nieco przepisową dawkę - jako, że nie jestem jeszcze pewna, czy ostateczny stopień ostrości wart będzie polecenia, w przedstawionym poniżej przepisie modyfikacji nie wprowadzam:)


Pomidorki koktajlowe z papryczką chili




Składniki (na słoik ¾ l):

  • 500 g  pomidorków koktajlowych
  • 1 mały strączek papryczki chili
  • 1 duży ząb czosnku
  • 1 szklanka białego octu winnego 5,4%  lub  6%
  • 1 łyżka ziaren gorczycy
  • 3 liście laurowe
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich

Wykonanie:
Pomidorki i papryczkę umyć, czosnek obrać i pokroić w plastry. Ocet zagotować z czosnkiem, gorczycą, liśćmi laurowymi, pokrojonym strączkiem papryczki, cukrem i solą. Słoik wyparzyć i układać w nim pomidorki - oprószyć ziołami prowansalskimi a następnie zalać gorącą marynatą. Słoki zakręcić nakrętką i postawić do góry dnem na ok. 10 minut. Po tym czasie odstawić w ciemne i chłodne miejsce.

12 komentarzy:

  1. Kradnę przepis, bo wykorzystam na pewno! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. liczę, że pysznie się sprawdzi:)

      Usuń
  2. Niestety bardzo szkoda, że brakuje oceny końcowej, czy dany przepis wart jest zachodu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję - słuszna uwaga - już uzupełniam:)
      Pomidorki wyszły smaczne - chociaż liczyłam na ich nieco większą jędrność.

      Usuń
  3. Fajny przepis, akurat zastanawiałam się jak wykorzystać pomidorki z domowego ogródka ;)

    OdpowiedzUsuń