środa, 20 listopada 2013

Chrupiący i pachnący chleb z kminkiem - gotowy w niecałe 3 godziny!

Chlebowych eksperymentów ciąg dalszy. Wzorując się na podstawach prezentowanej wcześniej receptury na chleb pszenny z boczkiem i papryczką chilli upiekłam wersję,w której zastąpiłam część mąki  pszenną razową (dzięki temu zyskał na kolorycie i dodatkowym smaczku)  a użyte tam dodatki wymieniłam na kminek. Uprościłam również sam proces wypieku. Wyszło pachnąco, chrupiąco i pysznie. Nawet nie miał szans na porządne wystudzenie. Rozszedł się w ekspresowym tempie, niczym świeże bułeczki;))


Chleb z kminkiem

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka do podsypania blachy (do wypieku chleba zalecana jest mąka pszenna typ 750 lub 850 ja jednak użyłam tą, którą miałam w domu tj. poznańską typ 500)
  • 1 szklana mąki pszennej razowej typ 2000
  • 350 ml wody
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży lub 20 g świeżych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka kminku
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki mleka (opcjonalnie)

Do miski wkładamy drożdże, zalewamy je ciepłą wodą, rozrabiamy.  Dodajemy mąki, sól, cukier, kminek i posiekany drobno czosnek, dolewamy wodę, całość zarabiamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie przekładamy ciasto do podsypanej mąką podłużnej foremki typu keksówka,wierzch smarujemy mlekiem i wstawiamy do zimnego piekarnika (przeczytałam, że dzięki temu chleb nie pęka podczas pieczenia). Ustawiamy temperaturę na 210 stopni i pieczemy około 45 minut. Jeżeli przed końcem tego czasu uznamy, że chleb ma już mocno zrumienioną skórkę, należy przykryć go folią aluminiową. Wyjmujemy chleb z foremki i
studzimy na kratce (musi pooddychać od spodu:)



2 komentarze: