wtorek, 19 lutego 2013

C - Filet ze szpinakiem pod białą pierzynką

Poniższa propozycja jest efektem mojej inwencji twórczej pod tytułem: co tu zrobić na obiad, z tego co akurat mam w lodówce? Z niekłamaną przyjemnością i bez cienia skromności komunikuję, że kolejny kulinarny eksperyment zakończony powodzeniem!:) I chociaż może nie przekonać Was moja mało udana fotka, to możecie uwierzyć mi na słowo, że doznania smakowe zdecydowanie przewyższyły wzrokowe;)



Filet ze szpinakiem pod białą pierzynką
 
 
Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka             
  • 1 opakowanie szpinak mrożony            
  • 1 opakowanie sera feta             
  • 150 gram śmietana 18 proc             
  • do smaku oliwki czarne            
  • 2 ząbki czosnek             
  • sól do smaku            
  • pieprz do smaku             
  • 2 łyżki masła            
  • do smaku vegeta
Szpinak rozmroziłam i poddusiłam na maśle, dodałam posiekany drobno czosnek i delikatnie posoliłam. Filet z kurczaka podzieliłam na mniejsze porcje, doprawiłam vegetą. W naczyniu żaroodpornym ułożyłam połowę przygotowanego szpinaku, następnie kawałki kurczaka i przykryłam pozostałym szpinakiem. Wstawiłam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 minut. Po tym czasie dodałam pokruszoną fetę i pokrojone w plasterki czarne oliwki. Całość zapiekłam jeszcze 10 minut i gotowe! :)
 

3 komentarze: