niedziela, 24 lutego 2013

C - Rogaliki z nadzieniem jabłkowo-pomarańczowym

To jeszcze propozycja deserowa:) Nadzienie pachnące i pyszne!

Rogaliki z nadzieniem jabłkowo-pomarańczowym
 

Składniki:

  • 1 kg mąka pszenna             
  • 0,5 litra mleko,
  • 0,5 szklanki olej,
  • 10 dag drożdże             
  • 2 szt jajka,
  • 1,5 szklanka cukier puder,
  • 1 kg jabłka kwaśne,
  • 1 kg jabłka słodkie,
  • 2 szt pomarańcza,
  • 1 szt cytryna,
  • do smaku cynamom,
  • do smaku gałka muszkatołowa mielona             
  • 2 łyżki masła
Nadzienie: Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, wkładamy do żaroodpornego naczynia. Dodajemy startą skórkę z dwóch pomarańczy i cytryny, jak również wyciśnięty z nich sok. Dodajemy 0,5 szklanki cukru pudru,cynamon, gałkę muszkatałową i masło. Całość mieszamy i pieczemy w piekarniku 40 minut w temp. 200 stopni.

Ciato na rogaliki: drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy pozostały cukier, mąkę, olej, jajka. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto porcjujemy, rozwałkowujemy na stolnicy, dzielimy koło na 8 części (powstaje trójkątów). U podstawy każdego trójkąta nakładamy przygotowane nadzienie i zwijamy formując rogaliki.
Pieczemy około 15 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz