wtorek, 19 lutego 2013

C - Owocowe placuszki na maślance

Kiedy na obiad pojawia się zupa bez perspektyw na danie główne, apetyty moich domowych żarłoków może ukoić jedynie ciepły deser.
Jedną z niezawodnych na taką okoliczność propozycji stanowią owocowe placuszki:)

Owocowe placuszki na maślance


Składniki:

  • 0,5 litr maślanki owocowej             
  • 0,5 kg mąka tortowa          
  • 3 szt jajka             
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia             
  • 0,5 szklanki cukru pudru            
  • 1 puszka brzoskwiń            
  • 1 szt jabłko            
  • 2 szt banan
  • 2 szt kiwi             
  • 0,5 szklanki oliwy bądź oleju

Białka jaj ubijam na pianę, odstawiam. Żółtka, maślankę, 1 łyżkę cukru pudru, mąkę i proszek do pieczenia miksuję na gładką masę, pod koniec dodając łyżkę oliwy. Brzoskwinie i kiwi kroję w kostkę, jabłka i banany w drobne plasterki. Owoce dodaję do ciasta wraz z ubitą pianą i delikatnie mieszam.
Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oliwy wykładam łyżką ciasto na placuszki, smażę na rumiano z dwóch stron, odkładam na ręcznik papierowy a następnie przekładam na talerz posypując cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz