czwartek, 7 lutego 2013

C - Kanapeczki z pastą z łososia

Dzisiejszy Tłusty Czwartek zbliża się właśnie do końca, więc na chudsze piątkowe śniadanko proponuję:

 Kanapeczki z pastą z łososia



Składniki:

  • 20 dag łosoś wędzony - brzuszki            
  • 1 szt jajko            
  • 0,20 szt por            
  • 1 szt papryka konserwowa            
  • do smaku pieprz            
  • do smaku sok z cytryny            
  • do smaku tymianek            
  • do dekoracji Oliwki czarne
Z brzuszków wędzonego łososia usuwamy skórkę, skrapiamy sokiem z cytryny. Jajko gotujemy na twardo, obieramy i ucieramy na jednolitą masę razem z rozdrobnionym łososiem. Do pasty dodajemy posiekany drobno w kosteczkę por (około 1/5 całego pora) i jedną paprykę konserwową. Możemy dodać do smaku posiekany tymianek i pieprz. Całość mieszamy i wykładamy bezpośrednio na kanapki dekorując krążkami czarnych oliwek i gałązką tymianku.

bądź też szybkie:

Łososiowe Przekąski
 
 
Składniki:
Medaliony kroimy na cztery części, na każdy wbijamy wykałaczkę z plastrem korniszona, serową nicią i czarną oliwką.

Albo też w innej wersji:

Łososiowe przekąski z papryką i serem pleśniowym
 

Składniki:
  • 5 szt medaliony z łososia             
  • 0,5 słoik papryka konserwowa            
  • 5 szt Oliwki czarne            
  • 250 dkg ser pleśniowy camembert            
  • 10 dag serowe nici            
  • 3 szt rzodkiewka            
  • 15-20 szt wykałaczki             
  • 5 dag ser zółty
Medaliony z łososia dzielimy na grube plastry - na około 3-4 części jeden medalion. Paprykę dzielimy na mniejsze kawałki, oliwki kroimy w krążki, ser pleśniowy w mniejsze trójkaty, rzodkiewkę w plastry. W każdy plaster łososiowego medalionu wbijamy wykałaczkę komponując dowolne zestawy ze wskazanych składników.
 

Kanapki, kanapeczki!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz