wtorek, 19 lutego 2013

C - Filet ze szpinakiem pod białą pierzynką

Poniższa propozycja jest efektem mojej inwencji twórczej pod tytułem: co tu zrobić na obiad, z tego co akurat mam w lodówce? Z niekłamaną przyjemnością i bez cienia skromności komunikuję, że kolejny kulinarny eksperyment zakończony powodzeniem!:) I chociaż może nie przekonać Was moja mało udana fotka, to możecie uwierzyć mi na słowo, że doznania smakowe zdecydowanie przewyższyły wzrokowe;)



Filet ze szpinakiem pod białą pierzynką
 
 
Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka             
  • 1 opakowanie szpinak mrożony            
  • 1 opakowanie sera feta             
  • 150 gram śmietana 18 proc             
  • do smaku oliwki czarne            
  • 2 ząbki czosnek             
  • sól do smaku            
  • pieprz do smaku             
  • 2 łyżki masła            
  • do smaku vegeta
Szpinak rozmroziłam i poddusiłam na maśle, dodałam posiekany drobno czosnek i delikatnie posoliłam. Filet z kurczaka podzieliłam na mniejsze porcje, doprawiłam vegetą. W naczyniu żaroodpornym ułożyłam połowę przygotowanego szpinaku, następnie kawałki kurczaka i przykryłam pozostałym szpinakiem. Wstawiłam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 minut. Po tym czasie dodałam pokruszoną fetę i pokrojone w plasterki czarne oliwki. Całość zapiekłam jeszcze 10 minut i gotowe! :)
 

2 komentarze:

  1. At Texas Truck Repair, we keep your wheels turning with expert, full-service solutions tailored to meet the demands of every truck owner and fleet operator. From routine preventive maintenance to critical truck diagnostics and truck body work, our certified technicians ensure your rig stays road-ready. Need fast help? Count on our reliable truck towing services and complete trailer repair to minimize downtime. We even offer smart truck financing options to get you back in gear without breaking the bank. Don’t wait—get back on the road with confidence with our professional truck tire repair and more. Visit us today and experience truck repair done right.

    OdpowiedzUsuń