poniedziałek, 18 lutego 2013

C - Dwie pieczenie na jednym ogniu;)

Lubię dania z piekarnika. Pewnie wynika to z faktu, że takie dania z reguły można ekspresowo przygotować, zapakować do piekarnika i czekać na smakowity efekt, który odpowiednio wcześniej zwiastuje roznoszący się aromat...  I co najważniejsze,  w międzyczasie można zająć się innymi, pilnymi sprawami, bez konieczności cyklicznego mieszania w rondlu;)

Dzisiejszego popołudnia upiekłam dwie pieczenie przy jednym ogniu;)
Zapakowałam do piekarnika dwa dania: Kurczaka w ketchupie z pieczarką i papryką na  kolację i  kurczaka w zapiekance z cukinią, porem i ziemniakami dedykowanego na jutrzejszy obiad.
Szczegóły poniżej:

Kurczak w ketchupie z pieczarką i papryką


Składniki:

Filet z kurczaka kroimy na mniejsze porcje, lekko rozbijamy, doprawiamy solą, pieprzem i curry. Na spód naczynia żaroodpornego wlewamy łyżkę oliwy z oliwek, wkładamy posiekaną w kostkę cebulę dymkę, następnie pokrojone w plastry pieczarki i posypujemy posiekanym szczypiorem z dymki.

Na warstwie pieczarek układamy kawałki kurczaka, następnie pokrojoną w kostkę paprykę. Całość zalewamy ketchupem.


Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 45 minut.                                   
I zasiadamy do stołu!

Wspomniane danie obiadowe zostawiłam w piekarniku jeszcze na 10 minut, bo było trochę większe objętościowo.

Kurczak w zapiekance z cukinią, porem i ziemniakami
Składniki:
Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę pokrojonego w krążki pora, następnie plastry ziemniaków.                 
   Na warstwę ziemniaków wykładamy pokrojoną w plastry cukinię, posypujemy ją posiekanym drobno czosnkiem.         

Kolejną warstwę stanowią poporcjowane na mniejsze kawałki filety z kurczaka, delikatnie rozbite i przyprawione ulubionymi przyprawami. Całość przykrywamy plastrami żółtego sera i smarujemy warstwą majonezu.                   

Wkładamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika na około 50-55 minut.                   
          
Danie można serwować bezpośrednio po przygotowaniu ale z powodzeniem będzie mogło zostać podgrzane następnego dnia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz