poniedziałek, 11 lutego 2013

C - Jeż Jerzy

Na Jerzego natknęłam się przypadkiem. Zauroczył mnie na tyle, że bezzwłocznie zaprosiłam go do siebie...



Składniki:
  • 1 gruszka
  • 1 kiść winogron
  • 7 szt truskawek
  • 1 oliwka czarna
  • 2 ziarenka gałki muszkatałowej
  • ok. 40 wykałaczek
Owoce myjemy. Obieramy ze skórki ok. 1/3 gruszki zaczynając od ogonka, po wcześniejszym zaznaczeniu nożem dookoła gruszki terenu na pyszczek jeża. Wykałaczką robimy otwory na oczy, wkładamy w nie ziarenka ziela angielskiego (lub goździki). Ogonek po ewentualnym skróceniu ozdabiamy oliwką.
Owoce winogron przebijamy wykałaczką i umieszczamy je na nieobranej części gruszki, tworząc kolce na których będziemy umieszczać ładunek Jeżyka - świeże truskawki, lub inne owoce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz