poniedziałek, 11 lutego 2013

C - Pieczony pstrąg w warzywach

Uwielbiam ryby! Smażone, duszone, wędzone, grillowane a nawet zapuszkowane:)
Poniższa propozycja stanowi smaczne i aromatyczne danie zarówno w wersji na ciepło jak i na zimno, a jej dodatkowym atutem jest szybki i nieskomplikowany sposób przygotowania. Zresztą oceńcie sami:



        Składniki:    
 
  • 1 szt pstrąg świeży 
  • 0,5 szt cytryna             
  • 1 gałązka rozmaryn świeży            
  • 1 łyżka masło,
  • do smaku Sól            
  • do smaku pieprz            
  • 3 gałązka tymianek            
  • 250 dkg mieszanka warzyw  (mogą być mrożone)          
  • do smaku bułka tarta            
  • 1 łyżka oliwa z oliwek

  • Świeżego, wypatroszonego pstrąga myjemy, osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny, nacieramy solą i pieprzem. Do środka wkładamy gałązki ziół - ja wykorzystałam rozmaryn i tymianek - można włożyć natkę pietruszki i koperek - dodajemy łyżkę masła. Oliwę z oliwek rozcieramy na kawałku folii aluminiowej, układamy na niej rybkę, owijamy folią. Przed pieczeniem odstawiamy na jakiś czas do lodówki, by ryba zyskała na aromacie ziół, można też bezpośrednio przystąpić do pieczenia - wkładając ją do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy 15 minut, po tym czasie delikatnie rozwijamy folię, rybkę oprószamy bułką tartą i jeszcze 5 - 10 minut zapiekamy bez zamykania folii. Mieszankę warzyw gotujemy w posolonej wodzie około 7 minut.

    Rybę porcjujemy, odcinamy ogon i głowę, wykładamy na talerz, przekładając poszczególne części ryby połówkami plastrów cytryny. Obok wykładamy warzywa.

    1 komentarz:

    1. Super tu u Ciebie, zapraszam do mnie

      Check out my blog www.e-warzywnictwo.pl

      OdpowiedzUsuń