wtorek, 19 lutego 2013

C - Zupa grzybowa na białym winie

A co powiecie na zupę grzybową na białym winie?
Przepis podpatrzyłam w którymś z amerykańskich programów kulinarnych, tradycyjnie wprowadziłam swoją korektę i mogę polecić ją jako pyszną i elegancką propozycję na  domowe przyjęcie:)

Zupa grzybowa na białym winie

Składniki:

  • 0,5 kg podgrzybków świeżych/mrożonych,
  • 0,5 kg pieczarek             
  • 1-2  marchewki             
  • 1 cebula            
  • 1 por (biała część)            
  • 1 szklanka białego, wytrawnego wina            
  • 1 łyżeczka tymianku            
  • 1 pęczek natki pietruszki             
  • 1 szklanka śmietany 12-procentowej do gotowania            
  • 4 łyżki oliwy z oliwek            
  • 2 łyżki masła            
  • 6 szklanek wody            
  • 1/4 szklanki mąki
Na rozgrzanym maśle z oliwą z oliwek dusimy posiekane ogonki z grzybów wraz z marchewką pokrojoną w kostkę i cebulą (również w kostkę). Zalewamy 6-cioma szklankami wody, dodajemy gałązkę tymianku i gotujemy pół godziny.
Pora kroimy w krążki i dusimy na oliwie z oliwek, dodajemy pokrojone w plastry kapelusze grzybów, zalewamy winem, zagęszczamy mąką i dusimy do odparowania wina. Dodajemy przetarty bulion, łyżeczkę posiekanego świeżego tymianku i gotujemy 15 minut. Na koniec dodajemy śmietanę i posiekaną natkę pietruszki.

3 komentarze: