wtorek, 17 września 2013

Jarskie muszle czyli makaronowe muszle nadziewane tuńczykiem, duszonym porem i cukinią

Makaronowe muszle niebanalnie prezentują się na stole, zarówno w roli przekąski jak i dania głównego. Nadziewane farszem maści wszelakiej, mogą stanowić konkurencję nawet dla tradycyjnych pierogów (zwłaszcza, jeśli napełnione nadzieniem zapieczemy je jeszcze w piekarniku). Moja dzisiejsza propozycja z makaronowymi muszlami w roli głównej uwzględnia trwający jeszcze sezon na cukinię i pomidory.

Makaronowe muszle nadziewane tuńczykiem, duszonym porem i cukinią



Składniki:


c.d.n ;)
przepraszam, że trochę to trwało - już uzupełniam:

  • 250 g makaronu duże muszle (użyłam Conchiglioni nr 55 z Lubelli)
nadzienie:
  • 1 średnia cukinia
  • 1 średni por
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 1 pomidor
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
jogurtowy dressing:
  • 1 kubeczek jogurtu naturalnego (150 g.)
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki miodu
  • sól, pieprz, świeże bądź suszone zioła
Składniki na dressing wymieszać w naczyniu, przyprawiając na końcu solą, pieprzem i ziołami.

Makaron ugotować al dente zgodnie  z wytycznymi na opakowaniu.

Pora umyć, pokroić w cienkie krążki, dusić pod przykryciem na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy z oliwek, gdy będzie miękki, dodać startą na grubych oczkach  (ewnetualnie pokrojoną w bardzo drobną kostkę) cukinię, wymieszać, posolić i dusić razem, po 5 minutach dodać tuńczyka i pokrojonego w kostkę (uprzednio obranego ze skóry) pomidora i przecier pomidorowy. Całość dusić razem kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając i doprawiając pieprzem.

Gotowym farszem napełniać  ugotowane al dente i ciepłe makaronowe muszle, podawać na jogurtowym dresisngu.








2 komentarze: