Makaronowe muszle nadziewane tuńczykiem, duszonym porem i cukinią
Składniki:
c.d.n ;)
przepraszam, że trochę to trwało - już uzupełniam:
- 250 g makaronu duże muszle (użyłam Conchiglioni nr 55 z Lubelli)
- 1 średnia cukinia
- 1 średni por
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 1 pomidor
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 kubeczek jogurtu naturalnego (150 g.)
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- pół łyżeczki miodu
- sól, pieprz, świeże bądź suszone zioła
Makaron ugotować al dente zgodnie z wytycznymi na opakowaniu.
Pora umyć, pokroić w cienkie krążki, dusić pod przykryciem na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy z oliwek, gdy będzie miękki, dodać startą na grubych oczkach (ewnetualnie pokrojoną w bardzo drobną kostkę) cukinię, wymieszać, posolić i dusić razem, po 5 minutach dodać tuńczyka i pokrojonego w kostkę (uprzednio obranego ze skóry) pomidora i przecier pomidorowy. Całość dusić razem kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając i doprawiając pieprzem.
Gotowym farszem napełniać ugotowane al dente i ciepłe makaronowe muszle, podawać na jogurtowym dresisngu.
Dawaj te składniki bom głodna! ;)
OdpowiedzUsuńtrochę mi się zeszło, ale już są;)
Usuń