Dziś serwuję przepis w dwóch wariantach czasowych i smakowych - wybór należy do Was, ja zaś zachęcam do kulinarnych eksperymentów:)
Soczysty schab duszony w leśnych grzybach
Wariant ekspresowy
Składniki:
- 5 plastrów schabu
- 2 cebule
- 6 świeżych grzybów (maślaki, borowiki)
- 5 łyżek musztardy
- zioła prowansalskie, sól, pieprz
- oliwa z oliwek (ok. 4 łyżek) + masło (2 łyżki)
- 3/4 szklanki wody (lub bulionu)
Wariant dopieszczony czasowo i smakowo;)
Składniki:
- 5 plastrów schabu
- 2 cebule
- 6 świeżych grzybów (maślaki, borowiki)
- 5 łyżek musztardy
- oliwa z oliwek (ok. 4 łyżek) + masło (2 łyżki)
- 3/4 szklanki wody (lub bulionu)
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- 1/3 łyżeczki soli morskiej
- 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/3 łyżeczki papryki suszonej słodkiej
- 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatałowej
- 1/3 łyżeczki startej skórki pomarańczy
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 1 łyżka suszonej kolendry
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Następnego dnia:
cebulę pokroić w piórka, wrzucić na rozgrzaną oliwę z masłem (połowę porcji tłuszczu), zeszklić, dołożyć umyte, oczyszczone i pokrojone w kawałki grzyby (ogonki w drobna kostkę, kapelusze w plastry), dusić pod przykryciem około 5 minut, przełożyć do rondla. Na tej samej patelni rozgrzać pozostałą porcję oliwy i masła. Schab posmarować musztardą i włożyć na rozgrzaną patelnię smażąc do zrumienienia z obydwu stron, przełożyć do rondla, podlać wodą (bulionem) i dusić do miękkości.
Pysznie smakuje z buraczkami z jabłuszkiem na zimno:)
No i masz, jak tu wytrzymać na diecie?! :-)
OdpowiedzUsuńmniaaaaaaammmmmmmmmmm.
E.
Moja Droga! Toż przecież czystto dietetyczny kawałek mięska;))
Usuńjordan shoes
OdpowiedzUsuńhermes birkin
stone island clothing
golden goose
adidas yeezy
supreme t shirt
supreme sweatshirt
retro jordans
kyrie 4
canada goose outlet