Wiecej na temat zdrowotnych właściwości buraków znajdziecie TUTAJ a póki co zapraszam na pyszne buraczki z jabłkiem, które doskonale sprawdzą się w roli obiadowej sałatki.
Buraczki na zimno z jabłkiem
Składniki:
- 4 średniej wielkości buraki
- 2 jabłka (najlepiej czerwone, lekko kwaskowe)
- 1 cebula
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- pieprz do smaku
Buraki ugotować w mundurkach (około 1 godziny - zależy od wielkości i wieku buraków:). Odcedzić, zalać zimną wodą i odstawić na kilka minut do przestudzenia. Obrać ze skórki. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pododnie jak jabłko (umyte, ze skórką). Cebulę drobno pokroić i dodać do buraków i jabłek. Następnie dodać sok z cytryny, cukier, sól, Doprawić do smaku pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz