niedziela, 22 września 2013

Buraczki na zimno z jabłkiem

Lubimy buraczki. Podaję je w różnych rozdaniach - na ciepło - na zimno, w postaci sałatek, barszczu, zupy. Teraz, kiedy mogę się cieszyć własnymi zbiorami z pewnością częściej będą gościć na naszym stole. Poza walorami smakowymi mają przecież szereg zalet - zawierają antocyjany - te same barwniki, które występują w czerwonym winie. Dzięki nim mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy i zapobiegamy wystąpieniu nowotworów.

Wiecej na temat zdrowotnych właściwości buraków znajdziecie TUTAJ a póki co zapraszam na pyszne buraczki z jabłkiem, które doskonale sprawdzą się w roli obiadowej sałatki.

Buraczki na zimno z jabłkiem



Składniki:

 


  • 4 średniej wielkości buraki
  • 2 jabłka (najlepiej czerwone, lekko kwaskowe)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz do smaku

 

 
Buraki ugotować w mundurkach (około 1 godziny - zależy od wielkości i wieku buraków:). Odcedzić, zalać zimną wodą i odstawić na kilka minut do przestudzenia.  Obrać ze skórki. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pododnie jak jabłko (umyte, ze skórką). Cebulę drobno pokroić i dodać do buraków i jabłek. Następnie dodać sok z cytryny, cukier, sól,  Doprawić do smaku pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz