Dziś prezentuję kolejny, kulinarny eksperyment z wykorzystaniem białego, francuskiego Celebro o pięknej, złocistej barwie i delikatnym, cytrusowym aromacie. Myślę, że smakoszom lekkich acz wytrawnych smaków przypadnie do gustu:)
Winny kurczak i uduszone warzywa
Składniki:
- 1 filet z kurczaka
- 1 średnia cukinia
- 1 średni por
- 1 średni słoiczek suszonych pomidorów w zalewie
- 1 szklanka białego, półwytrawnego wina Celebro
- sól, pieprz, curry do smaku
- oliwa z oliwek (ok. 4 łyżek)
Pora umyć, pokroić w krążki, wyłożyć na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oliwy, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem w tym czasie przygotowując cukinię, którą po umyciu i pokrojeniu w kostkę (ja zostawiam skórkę) dodać do duszonego pora, zamieszać i dusić razem około 3 - 5 minut. Po tym czasie warzywa przełożyć do rondla z mięsem, dodać pokrojone na kawałki pomidory, zalać szklaną białego wina i dusić razem około 7-10 minut.
Przygotowana potrawka idealnie komponuje się z makaronem penne ugotowanym al dente (ja łączę całość przed podaniem ), czy też ugotowanym na sypko ryżem.
20180710xiaoke
OdpowiedzUsuńadidas outlet store
ray ban sunglasses outlet
jimmy choo shoes
g-star jeans
stuart weitzman shoes
michael kors outlet
pandora charms outlet
michael kors outlet store
fingerlings monkey
kate spade purses