czwartek, 19 września 2013

Placuszki z cukinii i mąki gryczanej

Wykorzystuję ostatnie sztuki wychodowanej cukinii - dziś serwuję pyszne, cukiniowe placuszki z mąką gryczną i elegancką oprawą wędzonego łososia. Do tego lampka francuskiego wina i smak zyskuje nowy wymiar:))

Placuszki z cukinii i mąki gryczanej




Składniki:
  • 1 duża cukinia
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki gryczanej (można zastąpić pszenną)
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • jogurt naturalny
  • plastry wędzonego łososia
  • sok z 1/2 cytryny


Oczyszczoną cukinie ścieramy na grubej tarce, delikatnie solimy i odstawiamy na 30 minut, po tym czasie odciskamy z wody, dodajemy mąkę, czosnek, żółtko i ubite białko. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelnię wlewamy olej i smażymy do zarumienienia. Gotowe placki wykładamy na ręcznik papierowy aby pozbyć się niepotrzebnego tłuszczu.
Po kilku chwilach serwujemy z kleksem gęstego, naturalnego jogurtu i płatem wędzonego łososia skropionego sokiem z cytryny.

Komponuje się idealnie z białym, półwytrwanym francuskim winem Celebro




4 komentarze:

  1. Brzmi i wygląda super apetycznie! :-)
    E.

    OdpowiedzUsuń