poniedziałek, 9 września 2013

Zalewajka z grzybami

Sezon grzybowy wreszcie rozpoczęty! Już mi się buzia śmieje na grzybowe rarytasy a od garnka z dzisiejszą zalewajką nie mogłam się oderwać;))
Zalewajka z grzybami



Składniki:

  • ok. 2 litrów wody
  • ok. 7 średnich ziemniaków
  • 5 grzybów średniej wielkości (borowiki)
  • cebula
  • 3 listki laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka zakwasu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • opcjonalnie kostka warzywna

Wstawić wodę z obranymi ząbkami czosnku, przekrojoną na połowy cebulą, listkami laurowymi i angielskim zielem. Gotować,  w międzyczasie dodając obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz oczyszczone, umyte i pokrojone w kawałki (np. grube plastry) grzyby.

Zakwas wymieszać w rondelku z mąką i musztardą, po 15 minutach gotowania wlać do wrzącej zupy mieszając,  gotować razem jeszcze około 5-10 minut, doprawiając solą, pieprzem i majerankiem(swoich zup nie doprawiam śmietaną, lubię  za to wrzucić  kostkę warzywną:).


1 komentarz:

  1. 29 year-old Senior Editor Perry Noddle, hailing from Manitouwadge enjoys watching movies like Chimes at Midnight (Campanadas a medianoche) and Playing musical instruments. Took a trip to Rock Drawings in Valcamonica and drives a C70. podstawy

    OdpowiedzUsuń