wtorek, 3 września 2013

Zupa z charakterem czyli rybna z chili


Zupa rybna chodziła za mną od dawna. Uwielbiam ryby w każdej chyba odmianie, apetyt na nie mam przeogromny niemniej muszę przyznać, że z pewnym onieśmieleniem traktuję je w swojej kuchni – nie jestem jeszcze pewna swoich kulinarnych umiejętności na tyle, by swobodnie móc z nimi eksperymentować.
Zupy rybnej wypatruję w każdej karcie dań, kiedykolwiek zdarza mi się stołować poza domem. To zaskakujące, że jeszcze niegdy nie udało mi się trafić na dwa identyczne rozdania! Zawsze smakuje inaczej...
Podstawowym składnikiem powinien być wywar tak naprawdę z resztek, odpadów z ryb (przepraszam, za sformułowanie) - tj. z ości, płetw, głowy (bez oczu i skrzeli!), kregosłupa. Rzecz jasna do tego wskazane byłyby ryby ze świeżego połowu - jednak, jako, że takowych aktualnie na stanie nie posiadałam, musiałam zadowolić się rybką ze sklepu.
Zakupiłam wypatroszony filet tołpygi i przystąpiłam do dzieła!
Zupa rybna z chili
Składniki:

  • ok. 1 kg ryby (u mnie tołpyga, może być dowolna inna, ponoć wskazane są słodkowodne)
  • 1/2 cebuli
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • średni por
  • 3 pomidory
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 1 papryczka chili
  • ostra papryka w proszku
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek
Rybę poporcjować - na ładne kawałki mięska i resztki do wywaru. Porcję do wywaru zalać zimną wodą, dodać cebulę, liść laurowy, ziele angielskie, połowę natki pietruszki, zieloną część pora, gotować pod przykryciem na małym ogniu około 40 minut, po tym czasie przecedzić przez sito, kawałki ryby wybrać i dodać do wywaru.
W międzyczasie przygotować warzywa - marchew i pietruszkę pokroić w juliennę (tj. w długie, cienkie i równe słupki o długości ok. 5 cm i średnicy ok. 2 mm:), pora w krążki (ciągle kusi mnie by pisać, że w prążki;) - dusić je pod przykryciem na rozgrzanej patelni, na oliwie. Miękkie dodać do przecedzonego wywaru, dodać również pokrojone w kostkę pomidory (uprzednio spażone i obrane ze skórki), pokrojoną w kostkę i oczyszczoną z nasion papryczkę chili, i kawałki pozostałego rybnego mięska. Gotować razem około 10 minut, w międzyczasie doprawiając przecierem pomidorowym, solą, pieprzem i papryką w proszku.
Gotową zupę posypać posiekaną natką pietruszki.

4 komentarze: