środa, 25 września 2013

Winny kurczak i uduszone warzywa

Moi stali goście - zarówno Ci blogowi, jak i odwiedzający progi naszego domu - zaobserwowali, że w ostatnim czasie z niekłamaną przyjemnością testuję wina marki Celebro, dzięki nawiązanej współpracy z "wydawcą" tej serii ;)
Dziś prezentuję kolejny, kulinarny eksperyment z wykorzystaniem białego, francuskiego Celebro o pięknej, złocistej barwie i delikatnym, cytrusowym aromacie. Myślę, że smakoszom lekkich acz wytrawnych smaków przypadnie do gustu:)

Winny kurczak i uduszone warzywa


Składniki:


  • 1 filet z kurczaka
  • 1 średnia cukinia
  • 1 średni por
  • 1 średni słoiczek suszonych pomidorów w zalewie
  • 1 szklanka białego, półwytrawnego wina Celebro
  • sól, pieprz, curry do smaku
  •  oliwa z oliwek (ok. 4 łyżek)
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i curry, wrzucić na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oliwy z oliwek, zrumienić, przełożyć do rondla.
Pora umyć, pokroić w krążki, wyłożyć na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oliwy, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem w tym czasie przygotowując cukinię, którą po umyciu i pokrojeniu w kostkę (ja zostawiam skórkę) dodać do duszonego pora, zamieszać i dusić razem około 3 - 5 minut. Po tym czasie warzywa przełożyć do rondla z mięsem, dodać pokrojone na kawałki pomidory, zalać szklaną białego wina i dusić razem około 7-10 minut.

Przygotowana potrawka idealnie komponuje się z  makaronem penne ugotowanym al dente (ja łączę  całość przed podaniem ), czy też ugotowanym na sypko ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz